Служители на Първо районно полицейски управление в София са задържали тази сутрин още петима души, съпричастни към непристойните действия по време на европейската квалификация между България и Англия в понеделник, съобщи пресцентърът на МВР.

Уточнява се, че се издирват още петима души, с което общият брой на установените до момента става 16. От първата група задържани 9 души само на един беше повдигнато обвинение за хулиганство, тъй като е извършил действия, отличаващи се с изключителен цинизъм, а освен това 18-годишният младеж е осъждан и е в изпитателен срок заради предишно наказание.

Младежът остава в ареста, като днес съдът ще гледа мярката му за неотклонение. Останалите осем души, участвали в скандала, бяха освободени и се очаква да бъдат наказани с глоби.

Срещата между България и Англия беше прекъсвана на два пъти заради расистки скандирания. Снимки и телевизионни репортажи показват и нацистки поздрави, като се очаква санкция от УЕФА заради тези прояви.

Действията на част от агитката получиха сериозен отзвук във Великобритания и редица останали страни, като след настояване на премиера Бойко Борисов президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка.

От МВР посочват, че от началото на годината при провеждане на футболни срещи в София са задържани общо 78 души. Спрямо 48 от тях са наложени принудителни административни мерки, като 31 са със забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 2 години и 1000 лева глоба, 9-има имат наложена забрана за 1 година и 1 000 лева глоба, 1 е с 2 - годишна забрана и санкция от 60 часа обществено полезен труд, 1 – с наложена забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 3 месеца.

Шестима от задържаните са оправдани от съда. Спрямо 29 от задържаните са образувани бързи производства за притежание на наркотици, а спрямо 1 има образувано досъдебно производство за хулиганство.

Дневник