Чилийското правителство ще отмени повишението на цените на билетите за метрото в столицата, обеща президентът Себастиан Пинера снощи - ден след като обяви извънредно положение в столицата заради бурните протести срещу поскъпването на обществения транспорт, прераснали в безредици.

"Държа да съобщя, че ние ще преустановим повишението на цените на метрото", заяви Пинеда вчера в реч по телевизията от президентския дворец Ла Монеда, като уточни, че ще бъде необходим спешен закон за целта и че ще има преговори за преодоляване на "трудната ситуация", предаде ДПА, цитирана от БТА.


"Приоритетът на нашето правителство е да осигури обществения ред и безопасността на чилийците", каза Пинеда, признавайки, че демонстрантите имат "добри причини" да протестират. "Никой обаче няма право да проявява такова брутално противозаконно насилие като онези, които разрушиха, опожариха или повредиха над 78 станции на метрото на Сантяго", добави президентът.

Администрацията на метрото съобщи, че цялата 140-километрова мрежа ще бъде затворена до вторник, за да бъде направена оценка на щетите.

Хералдо Мунос, президент на левоцентристката Партия за демокрация призова министъра на транспорта да подаде оставка. "Струва ми се че некомпетентността на министрите, на която станахме свидетели, означава, че трябва да има оставки", каза той на пресконференция вчера.

Дневник