Италианецът Андреа Гауденци е новият президент на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП), съобщи организацията. Той ще заема поста в следващите четири години, като ще стъпи в длъжност в началото на януари.

46-годишният бивш тенисист, който има три титли в кариерата си и е достигал до №18 в ранглистата, ще замени Крис Кермоуд. Той ще напусне позицията си в края на годината, като новината за напускането му предизвика напрежение сред тенисистите.

"АТП изигра централна роля в живота ми по много начини и е голяма чест, че ми се отдава тази възможност. Очаквам с нетърпение да ръководя бъдещата посока на развитие и да надграждам глобалния успех и популярност на спорта", каза Гауденци пред сайта на АТП.

По време на управлението на Кермоуд мъжкият тенис се разви много и достигна рекордни наградни фондове. Успоредно с това обаче има голямо недоволство от по-ниско поставените състезатели заради заплащането и календара на турнирите.

Водачът в световната ранглиста Новак Джокович, който оглавява Съвета на играчите към АТП, беше сред тенисистите, които призоваха за промяна. Роджър Федерер и Рафаел Надал изразиха недоволство към сърбина, че никой не се е посъветвал с тях за решението договорът на Кермоуд да не бъде продължен.

"Като бивш играч той е бил в нашите обувки и също се превърна в успешен предприемач след кариерата си. Той притежава всички качества да ръководи тура и очаквам да работим заедно за ползите на играчите и спорта като цяло", каза Джокович.

Дневник