Националният отбор на Англия по ръгби се класира на финал на световното първенство по ръгби, след като детронира действащия първенец Нова Зеландия. Англичаните изиграха впечатляващ мач в Йокохама и се наложиха с 19:7.

Това беше 42-а среща между две от най-силните нации в ръгбито, а Англия постигна едва осмия си успех. Срещата им беше втора на световни първенства, след като преди 20 години Нова Зеландия спечели в Лондон.

Англия слага край на царуването на новозеландците в световните първенства, което продължи осем години. Тимът, воден от Стив Хансен, спечели титлите през 2011 и 2015 г. Четири години след краха си в домакинското си първенство пък, Англия стига до финала.

Тимът не е играл в мача за титлата от 2007 г., когато загуби с 6:15 от Южна Африка. През 2003 г. Англия стана световен шампион в мач срещу Австралия.


В двубоя в Йокохама англичаните впечатлиха с отлична организация в защита и много самоотвержена игра. Тимът на Еди Джоунс поведе с 10:0 до почивката, след което направи много силно второ полувреме, в което ограничи световните шампиони до само едно есе.

Много силен мач направи Джордж Форд, който отбеляза четири наказателни удара. Последният от тях дойде 12 минути преди края на мача и се оказа от голямо значение.

Още във втората минута Англия поведе след есе на Хендрик Туйлаги, след което капитанът Оуен Фарел отбеляза от допълнителния удар. Последва наказателният удар на Форд в 40-ата минута и Англия водеше с 10 точки.

През втората част Нова Зеландия започна с няколко грешки в атаката си и едва в 57-ата минута отбеляза есе чрез Савеа. Пасивът намаля до три точки след изстрел на Мо’Унга, но след тва Англия заздрави защитата си.

В 63-ата и 69-ата минута Форд отбеляза два наказателни удара и така даде комфортен аванс на тима си. В края имаше много драматични моменти и отчаяни опити на новозеландците за връщане в мача, но времето не стигна.

Във финала Англия ще спори с Уелс или Южна Африка, които се изправят един срещу друг във втория полуфинал в неделя.

Дневник