Американски командоси са атакували укриващият се от 5 години лидер на терористичната организация "Ислямска държава" в събота и по предварителна информация той е бил убит. Президентът Доналд Тръмп заяви в профила си в "Туитър", че ще съобщи голяма новина в Белия дом в неделя сутринта (в 16 часа българско време)..

Първите съобщения са противоречиви, като според официални източници, пожелали анонимност, все още не е ясно дали операцията е била успешна. Но Си Ен Ен съобщава, че изглежда Абу Бакр ал Багдади е взривил пояс на самоубиец, когато са го наближили.

Ако ликвидирането на Ал Багдади се потвърди, това ще е тежък удар по организацията, за чиет овъзраждане отново има опасения след оттеглянето на американските войски от Сирия и турската офанзива срещу кюрдски отряди, изиграли решаваща роля за прогонването на ислямистите.

"Нюзкуик" твърди по свои източници от армията на САЩ, че операцията е станала в северозападната провинция Идлиб.

Това би означавало, че американците са действали в район, плътно контролиран от руснаците и турците. Не е известно дали САЩ са били в сътрудничество с Русия или Турция в тази операция. Но, от друга страна, това изглежда много малко вероятно, защото САЩ не биха искали толкова ценна информация кат оместонахождението му да стигне до него през някой от местните съюзници на Москва и Анкара.

Съмнително е дали Багдади е носел дреха с експлозиви, тъй като това е изключително опасно и обикновено при атентат те се активират непосредствено преди атаката. По-вероятно е наблизо да е имало експлозив, който е бил взривен.

Дневник