Във Франция от вчера в сила са нови правила за използването на електрически тротинетки, въведени след стотиците инциденти, сред които има и няколко смъртни случая.

От вчера хората, които използват електрическите тротинетки, ще трябва да са на възраст над 12 години, а карането на тротоара ще бъде забранено.

Максималната скорост на двуколесните превозни средства също ще бъде ограничена от средата на следващата година.

Електрическите тротинетки, които достигат скорост до над 50 км/ч. стават все по-поулярни в Европа, отчасти заради тяхното намалено вредно влияние върху околната среда. В Париж на разположение за наем са около 15 хил. устройства.

Заместник министърът по транспорта Жан-Баптист Джебари обяви в изявление, че новите правила ще насърчат "по-отговорна употреба.... и ще върнат усещането за спокойствие в пешеходците, особено сред най-уязвимите: възрастните, децата и хората с увреждания", цитира Би Би Си.

Сред новите правила, които вече са в сила, са:

- Карането по тротоарите е забранено, освен в обособени зони и то на скоростта на пешеходците;
- Само един човек може да кара една тротинетка, а по време на движение употребата на телефон е забранена;
- Управляващите такъв вид превозно средство нямат право да се движат срещу посоката на движение и трябва да използват велоалеи, където има такива;
- Не е разрешено да се кара тротинетка със слушалки;
- От юли 2020 г. максималната скорост на е-тротинетките ще бъде ограничена до 25 км/ч;
- Карането по пътища с по-висока разрешена скорост са длъжни да носят каска и светлоотразително облекло;
- Електрическите тротинетки ще бъдат напълно забранени по селските пътища;

Всяко нарушение ще подлежи на глоби в размер от 135 евро и до 1000 евро за превишаване на максималната скорост.

Миналата седмица 25-годишен мъж бе убит, а млада жена пострада сериозно, след като бяха ударени от кола в югозападния град Бордо, докато карат заедно такъв вид тротинетка.

Във Франция има регистрирани най-малко пет смъртни случая, включително в столицата Париж, предградията му и в източния град Реймс.

Друг голям проблем в столицата се оказват и захвърлените устройства. Много от тях се оказват изоставени насред парковете и площадите. Забраната за паркиране на тротинетка на тротоарите също не се спазва, въпреки заплахата от глобата в размер на 35 евро. Някои скутери се оказват хвърлени в река Сена, което принуждава някои фирми да издирват устройствата в реката, за да се опитат да ги рециклират.

Дневник