Финалът на световното първенство по ръгби ще бъде поовторение на сблъсъка от 2007 г., след като един срещу друг ще се изправят Южна Африка и Англия. Във втория полуфинал в Йокохама южноафриканците се наложиха с 19:16 над Уелс и така предотвратиха изцяло британски сблъсък. Ден по-рано Англия детронира световния шампион от последните две първенства Нова Зеландия.

Преди 12 години Южна Африка победи Англия с 15:6 на първенството във Франция.

Това ще бъде трети финал за африканците, които до момента са единствения тим, участвал в спора за титлата, който няма загуба. Южна Африка спечели титлата през 1995 г., налагайки се с 15:12 над Нова Зеландия след продължения.

За Англия финалът е четвърти след 1991, 2003 и 2007 г. Тимът спечели титлата през 2003 г., воден от легендата Джони Уилкинсън.

Полуфиналът в Йокохама беше много оспорван и беше решен от точно изпълнен наказателен удар от Андре Полард в 76-ата минута.

През първата част Южна Африка поведе с 9:6 след три точни изстрела на Полард, а за Уелс две дузпи отбеляза Дан Бигар. След почивката двата тима бяха още по-агресивни, катоо Бигар изравни шест минути след началото.

Есе на Де Аленде и допълнителен удар на Полард дадоха аванс на южноафриканците, който беше неутрализиран оот есе на Адамс и допълнителен удар от Халфпени. Стигна се до няколко грешки от двата тима в атака и решителният удар на Полард само четири минути преди края.

Финалът на световното първенство е на 2 ноември.

Дневник