Роджър Федерер триумфира за десети път с титлата от тенис турнира в родния си град Базел, след като надигра категорично с 6:2, 6:2 Алекс Де Минор. Маестрото се нуждаеше от едва 69 минути, за да затвори двубоя.

За 15-и път в кариерата си швейцарецът игра финал в надпреварата от сериите АТП 500 и печели за трета поредна година.

По време на срещата Маестрото реализира четири аса, спечели 78% от разиграните точки на първия си сервис и не даде нито точка за пробив на своя съперник. От другата страна на мрежата Де Минор беше колеблив и не успя да разгърне играта си, за да затрудни швейцареца.

Титлата е 103-а за Федерер в неговата кариера и общо четвърта за годината. Швейцарецът се доближи до рекорда на Джими Конърс, който има 109 и води в тази класация.

По пътя към отличието Маестрото се справи с Петер Гойовчик, Раду Албот и Стефанос Циципас. В четвъртфиналите той се класира без игра, след като Стан Вавринка се отказа заради контузия.

През следващата седмица Федерер ще играе в Париж на последния "Мастърс" 1000, а след това му предстои участие и на финалите на АТП в Лондон.

По същото време се изигра и финалът във Виена, където титлата спечели Доминик Тийм. Петият в света победи Диего Шварцман с 3:6, 6:4, 6:3 за 2.27 часа. Титлата е пета за австриеца през 2019 година след Индиън Уелс, Барселона, Кицбюел и Пекин.

Дневник