След половин век управление на левицата централният италиански регион Умбрия гласува за местно правителство начело с крайнодясната партия на бившия вътрешен министър Матео Салвини "Лига", предаде "Политико".

Донатела Тесей от "Лига", подкрепена от крайнодясната "Италиански братя" и партията на бившия премиер Силвио Берлускони "Напред, Италия", спечели 57.5% на неделния вот. Винченцо Бианкони, който бе подкрепен от двете управляващи на национални ниво партии, Демократическата партия и Движение "Пет звезди", получи малко над 37%.

След като в неделя вечерта стана известен мащабът на победата на "Лига", Салвини каза пред репортери: "Тази вечер пишем история."

Резултатът е сериозен удар за правителството на "Пет звезди" и Демократическата партия, чието сформиране преди два месеца доведе до отстраняването на "Лига" от властта. Изборите в Умбрия бяха първият път, в който те подкрепиха общ кандидат, и първият път, в който съюзът им бе тестван чрез избори.

Въпреки че премиерът Джузепе Конте в петък каза, че това не е гласуване за правителството му, поражението на управляващите партии ще има последици за и без това крехката коалиция. Умбрия има само 700 хил. гласоподаватели и от дълго време бе сред крепостите на италианската левица. Винаги е била управлявана от комунисти, леви или лявоцентристи.

Салвини ще използва победата си там, за да демонстрира, че все още има подкрепата на италианците, въпреки че през лятото бе изтласкан в опозиция.

Следващият голям тест за управляващата коалиция ще бъде на друг регионален вот – в Емилия-Романя през януари.

Макар че според анализатори поражението в Умбрия няма да свали правителството, загубата на регион, където се намира Болоня, най-символичната лява крепост, може да разруши съюза на "Пет звезди" и Демократическата партия.

Дневник