Апарат за кръвно-газов анализ е необходим на отделението по неонатология в шуменската болница. Това е апарат, с който с минимално количество кръв се изследват основните жизнени показатели на недоносените бебета. Това обяви пред журналисти началникът на отделението д-р Лиляна Куздова.

„На ден на едно бебе се налага да се правят по няколко изследвания и да му се взима кръв. Това води до кръвозагуба при децата и последващо преливане на кръв с всички рискове от това. Има апарати, които работят с капки кръв и така се избягват рисковете от многократното бодене и изследване на детето“, обясни д-р Лиляна Куздова.

Началникът на неонатологичното отделение допълни, че е потърсила информация за подобен тип апарат и според една от офертите, които е получила цената му е 18 хил.лв. „Този апарат изключително ще намали рисковете за децата и ще облекчи работата на медиците. Надявам се да се съберат необходимите средства и да успеем да закупим апарата“, каза още д-р Куздова.

Хората, които искат да се включат в набирането на средства могат да се свържат с отделението по неонатология в МБАЛ Шумен.

ШУМ.БГ