Шуменската Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев" празнува 70 години от създаването си. Кръглата годишнина ще се отбележи с много събития, а началото им бе дадено днес във фоайето на училището.  

"Вие сте част от една образователна институция, която е с утвърдени позиции в нашия град. Тук ви помагаме да се развивате и да получавате знания в интересни за вас дейности и вярвам, че сред вас са бъдещи ръководители на фирми", обърна се към учениците директорът на гимназията Галина Младенова.

Училището е създадено с постановление на Министерски съвет през 1949-та година и последваща заповед на министъра на народната просвета, в която е открита Механо-електротехническа гимназия.

На 1 септември 1954-та година гимназията е преобразувана в Техникум по механотехника. В началото на учебната 1963/1964 г. училището избира за свой патрон Христо Ботев. През 1996-та приема названието Техникум по механотехника, електроника и транспорт "Христо Ботев", а от 2008-ма е Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт.

От създаването на училището до сега през него са преминали над 20 000 ученици. В момента в ПГМЕТТ "Христо Ботев" се обучават 363 младежи в редовна и 25 в задочна форма.

Програмата на честванията включва Конкурс за презентация „Моята професия", Конкурс за есе „Моето училище", турнири по футбол и волейбол, волейболна среща между отборите на учители и ученици и др. Датите 19, 20 и 21 ноември  са определени за Дни на професиите в ПГМЕТТ „Христо Ботев", като на 21-ви от 16, 00 часа училището организира "Среща на поколенията". На 22-ри ноември пред ДКТ „Васил Друмев" ще бъде открита фотоизложба „70 години ПГМЕТТ „Христо Ботев" - Шумен", а честванията ще завършат с  тържествен концерт на 28 ноември от 11,00 часа в залата на Театъра.

ШУМ.БГ