ригор Димитров се класира за третия кръг на турнира в Париж от сериите "Мастърс" 1000 след експресна победа над Давид Гофен - 7:5, 6:3. Българинът се справи с 14-ия в света за 1.27 часа. През целия двубой Димитров беше много концентриран и категорично постигна победа. Той показа разнообразна игра и не позволи на Гофен да разгърне изцяло собствения си план.

За седма поредна година Димитров стига до третия кръг в зала "Берси", но в кариерата си нито веднъж не е преодолявал тази фаза на турнира.

Двамата се срещнаха за девети път, като това беше първи мач между тях от турнира в Монте Карло през 2018 г., a Димитров постигна своята осма победа. Той е в серия от пет успеха над белгийския си съперник.

В следващия кръг победителят ще се изправи срещу петия поставен Доминик Тийм. Австриецът продължи напред след много труден успех над Милош Раонич – 7:6 (5), 5:7, 6:4 след 2.40 часа. В съперничеството си с австриеца Димитров има две победи и две загуби, а последният им мач беше на финалите на АТП в Лондон през 2017 г.

С успеха си над Гофен Димитров вече е с баланс от 20 победи и 20 загуби през 2019 г. Преди срещата той си пожела да изиграе още няколко мача през сезона, като това е неговият последен турнир. От 2011 г. Димитров неизменно завършва с положителен баланс.


Димитров завърши двубоя с осем аса и две двойни грешки. Вкара близо 70% първи сервис и спечели 80 процента от точките, разиграни при него. Той имаше много голямо предимство и по отношение на уинърите срещу непредизвикани грешки.

Първият сет започна трудно за Димитров, който имаше леки колебания още в откриващия гейм и изоставаше с 15:40. Все пак българинът успя да измъкне подаването си, а след това Гофен беше по-уверен.

В третия гейм се стигна и до първия пробив, който дойде на нула.

Бившият №3 в света не допусна срив в играта си, а с всеки следващ гейм показваше по-голяма увереност. В началото той използваше много слайс бекхенд, който обаче не водеше до проблеми за Гофен. Все пак Димитров намали пасива си при 2:3, а след това на свой взе подаването на белгиеца, след което и поведе.

Последваха два бързи гейма за съперниците, в които подаващият дори не даде точка на противника, за да се стигне до 6:5 в полза на Димитров, който си осигури миним тайбрек. До такъв не се стигна, след като в 12-ия гейм Димитров проби за втори път Гофен.

Белгиецът първо сгреши форхенд по диагонала, след което Димитров поведе с 30:0 след уинър от бекхенд по правата. Гофен допусна още грешка, пращайки топката в аут и така сетът отиде в Димитров след 44 минути.

Въпреки че допусна две двойни грешки в първия сет Димитров реализира и пет аса, като беше и много по-стабилен на сервис. Той спечели 76% от разиграните точки на своите подавания.

Втората част започна добре за Димитров, който взе подаването си, след което имаше няколко възможности за ранен пробив. Той поведе с 40:0, но Гофен изравни, след което два пъти имаше предимство, но белгиецът издържа и взе гейма след повече от 10 минути битка.

След общо седем възможности и едва в шестия гейм Димитров успя да пробие Гофен, за да поведе с 4:2. Българинът се възползва от постоянната си игра и колебанията на белгиеца, за да си осигури ключово предимство в сета.

Димитров затвърди пробива с уверен сервис гейм, след което реши да се съхрани за следващото си подаване. В него българинът даде само една точка на Гофен и уверено затвори двубоя.

Дневник