Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше избран за втори път за член на управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA). Той ще заема позицията на "експерт-министър" в Борда, представител на държавите-членки на ЕС.

Кралев загуби мястото си в WADA на изборите в началото на годината. Сега обаче се завръща, след като позицията, която ще заема беще овакантена от министъра на спорта на Белгия Филип Муйтерс. Последният не е член на новото правителство на Фландрия.

"Щастлив съм, че кандидатурата ми бе предпочетена пред тази на г-жа Мария Хосе Риенда Контрерас, държавен секретар на спорта на Испания, като българската кандидатура надделя с 16 на 11 гласа", съобщи Кралев.

"Радвам се, че чрез избирането ми България затвърждава важната си роля на световно ниво като активна страна в борбата срещу употребата на допинг в спорта. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, който твърдо застана зад моята кандидатура. Поемам ангажимент, че ще работя за ефективната реформа на WADA и за това гласът на спортистите да бъде чут от вземащите решения".

За пръв път Кралев беше избран за член на антидопинговата агенция в края на 2017 г.

Дневник