Общо 4600 предмета, сред които има антични амфори, монети, накити, керамика и фризове, са били иззети при операция, проведена пот служители на ГДБОП под наблюдението на Специализираната прокуратура. Задържани са 8 души в България и един във Великобритания, съобщиха от Министерство на вътрешните работи.

В операцията са претърсени 12 адреса и 5 леки автомобила. В хода на процесуалните действия са иззети около 3800 антични монети, 3 антични амфори, над 600 антични предмета като фибули, върхове на стрели, апликации от конска амуниция, части от колесници, статуетки; 121 антични халки, пръстени, топчета, обици; 52 антични игли и стрели; 32 керамични и стъклени съдове с различна форма и големина; 5 каменни парчета и фризове.

Иззети са били 40 000 лв. и 10 000 евро, както и товарителници за извършени пратки до Великобритания, много на брой документи, удостоверяващи продажби в аукционни къщи в Западна Европа и списъци на конкретно продадени предмети, бройки и цени.

На мястото, където са задържани трима в момент на извършване на сделка - офис на търговско дружество, са намерени пакетирани предмети и монетите, разпределени в кутии и готови за изпращане към Лондон.

Културните ценности са с незаконен произход. Придобити са от иманярски разкопки на територията на България. С тях са запълвани нерегистрирани частни колекции, а отделно със "стока" са захранвани дилъри на културни ценности, които впоследствие са изнасяни в чужбина с цел търговия, допълват от МВР.

В рамките на разследването е установено, че голяма част от ценностите са съхранявани в нает склад.

В акцията, проведена на 25 октомври, освен ГДБОП са участвали и колегите им от сектора за борба с организираната престъпност в Плевен и Ловеч, Враца и Монтана, Благоевград, както и разследващи полицаи.

Дневник