Ла Лига отчита рекордни приходи от телевизионни права на първите две нива на испанския професионален футбол. Това става ясно след проведената годишна среща на клубовете в началото на седмицата.

Приходите от телевизионни права са 1.865 милиарда евро (2.072 млрд. долара) за миналия сезон 2018-19. Това е увеличение с 10% от предходната година.

Сумата, получена за телевизионните и медийни права, представлява 93% от общите приходи, които са на стойност 1.985 милиарда евро.

През миналия сезон правата за испанския пазар бяха продадени за 1.143 млрд. евро, като това отбеляза увеличение от 129 милиона спрямо предходната година. Телекомуникационната компания Telefonica държи основния пакет в Испания, като за него плаща 980 милиона евро годишно (2.94 млрд. за три години). Телекомът се пребори с Mediapro, която държеше правата до миналата година.

На годишната среща бяха обсъдени още бъдещето на организацията и прогнозите за сезон 2019-20. Според предварителните данни Ла Лига ще надхвърли сумата от 2 милиарда евро като приход от телевизионните права. Президентът на организацията Хавиер Тебас изтъкна, че централизираната продажба на правата е помогнала за големия ръст на приходите.

"Чрез централизираната продажба ние намалихме дисбаланса между клубовете и стимулирахме по-конкурентна среда", уточни Тебас.

Нетната печалба на организацията също нараства, като за миналия сезон увеличението е с повече от 10% - 78 милиона евро.

Дневник