В триумф за бегачите от Кения се превърна маратонът на Ню Йорк. При дамите категорична победа взе Джослин Джепкосгей, която дебютира в маратоните. Световната рекордьорка на 10, 15, 20 км и в полумаратона нямаше никакви проблеми в класическата дистанция.

Джепкосгей финишира за 2:22:38 часа и детронира четирикратната победителка Мери Кейтани, която остана втора с 2:23:32 часа. Етиопката Рути Ага зае третото място с 2:25:51 часа. Постижението на Джепкосгей е второто най-бързо в историята на състезанието.

"Щастлива съм да спечеля състезанието", каза Джепкосгей.

Победител в маратона на Ню Йорк при мъжете стана също представител на Кения - Жофри Камворор, който даде време от 2:08:13 часа. Това е втора негова победа в това състезание след успеха през 2017 г., преди 12 месеца той беше трети.

Втори само на 13 секунди се нареди друг кениец Алберт Корир, а трети завърши Гирма Бекеле Гебре от Етиопия с още две секунди назад.

"Бях много мотивиран да спечеля, защото Елиуд Кипчоге дойде тук да ме гледа. Той е истинско вдъхновение за всички и се радвам, че не го разочаровах", каза след финала шампионът.

Дневник