12 121 са подадените молби за отпускане на целева помощ за отопление в Шуменско, съобщиха от Регионална дирекция “Социално подпомагане”. Срокът за кандидатстване за помощи изтече на 31 октомври.

Към момента от тях са обработени към 10 800 молби, от които с целева помощ ще бъдат подпомогнати 9000 домакинства. С отказ са 1800 молби. В момента се разглеждат и останалите като до месец ще станат ясни окончателно одобрените и тези с отказ, уточни за ШУМ.БГ директорът на дирекцията Мартина Драгнева.    .

Тя припомни, че месечния размер на помощта за отопление тази година е с 24,5% повече в сравнение с миналия зимен сезон и става от сегашните 374,15 лв. на 465,90 лв. Повишението е съгласно промените в Наредбата за условията и реда за отпускане на целевата помощ за отопление, според които размера на помощта нараства от 385 киловатчаса на 500, заради определените от Комисията за енергийно и водно регулиране по-високи цени на електрическата енергия, които влязоха в сила от 1 юли.

Според Драгнева взети са и мерки, с цел да не се отпусне отпадане на хора от енергийно подпомагане поради увеличението на пенсиите от 1 юли с 5,7%. Затова в промените на Наредбата е разширен и обхватът на подпомаганите лица, чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ, като по този начин най-голямо увеличение ще има за рисковите групи – възрастните и самотни пенсионери, хората с увреждания и родители, отглеждащи сами децата си, които учат.

От имащите право на помощ и тази година към момента най-голям е броят на тези, които желаят твърдо гориво. 

През миналия отоплителен сезон подадените молби бяха общо 10 370, от които в Шуменска област бяха подпомогнати 8674 домакинства, а отказ получиха 1 696, тъй като не отговаряха на условията за енергийно подпомагане.

ШУМ.БГ