Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще трябва да се бори на 24 ноември за нов мандат на втори тур от изборите, след като днес не успя да събере достатъчно подкрепа в първия ден от гласуването.

Прогнозите на социолозите на базата на екзит пол допитвания показват, че проевропейски настроеният Йоханис събира около 39% от гласовете, а доскорошният социалистически премиер Виорика Дънчила го следва с 22%. Трети с резултат, достатъчен да обърка сметките на първите двама е Дан Брана, лидер на дясноцентристкия Съюз за спасение на Румъния с малко над 16%. Данните са без гласовете от чужбина.

Анализатори казват, че победа за президента ще подсили шансовете на Либералната партия да сглоби коалиция след парламентарните избори догодина и да възстанови доверието на инвеститорите. То е отслабено от няколко години на политическа нестабилност и спорно увеличение на бюджетните разходи. Страната остана и под наблюдение за върховенство на закона според преценката на Европейската комисия.

Активността не бе висока - към 16 часа бяха гласували едва около една трета от имащите право на глас 18.2 млн. румънци. Два часа по-късно броят им се увеличи до 42.19%, а час преди края на изборния ден наближи 47%.

Но тези избори се отличават с възможността, която за пръв път получиха живеещите в чужбина румънски избиратели. Те имаха 3 дни за гласуване на много повече места, както и да пуснат бюлетината си по пощата и резултатът е абсолютен рекорд на активност - повече от 640 000 души пуснаха гласа си към 20 часа, когато общо бюха участвали около 8.5 млн. души.

Дневник