Къде е логичното място за една национална библиотека? В Града на познанието.

Каква специална услуга може да предложиш на читателите през XXI век? Връщане на книгите на 24-часово автоматично drive through гише.

В каква сграда разполагаш библиотеката? В такава, която сама по себе си е произведение на архитектурата и я възлагаш на световноизвестен автор.

Това е само началото за описване на Националната библиотека на Катар, която бе открита преди по-малко от 2 години в столицата Доха.

Ако имате пътуване към това емирство в Персийския залив (няма нужда от визи, има директни 5-часови полети от София), посещението в този комплекс за книги, архиви, изследователски център и място за форуми, театър и изкуство си струва всяка минута.

Библиотеката е извън централната част на Доха, но е лесно достъпна с метрото и още по-лесно с автомобил.


Заради предстоящото световно първенство по футбол страната изгражда модерна инфраструктура, свързваща и важни национални обекти.

Сред тях е и библиотеката, чиято мисия е преходът от информация към познание.

Инициативата е на Нейно Височество шейха Моза бинт Насер, майката на сегашния емир Шейх Тамим бин Хамад бин Халифа ал Тани. През ноември 2012 г. тя обявява плановете за нова Национална библиотека и конкурс за дизайна. Победител е световно известният холандски архитект Рем Кулхаас, който е автор и на сградата на централата на Катарската фондация за образование, наука и обществено развитие, на която председател е шейха Моза.

Концепцията на Кулхаас е семпла и предизвикателна. В основата ѝ е идеята за два листа хартия, леко сгънати в ъглите и поставени един върху друг. Елегантната форма и пространство, което те създават, прилича малко на мида и символизира непреходната стойност на книгата, като комбинира естетика с функционалност и лесен достъп.

Резултатът е 45 хил. кв. м застроена площ и зашеметяваща централна зала, напомняща по-скоро на площад с издигащи се наоколо като в амфитеатър рафтове за книги.

В центъра на това огромно пространство е вкопана секцията за ръкописи, книги, карти и фотографии, смятани за национално и регионално наследство. Стените на тази част са облицовани с травертин и създават усещането за попадане и движение из миналото - все едно си на археологически разкопки или в древна гробница.

Ефектът се подсилва още на входа, където има ръкописна страница с текст от Корана, създадена през VII век, т.е. от хора, които не е изключено да са били съвременници на Мохамед.

Екипът на Кулхаас избира да остави изцяло остъклени стените на библиотеката. В яркото слънце на Катар това е проблем заради силата на светлината и топлината. Но инженерите са намерили най-подходящото съотношение и материали, за да е достатъчно светло без това да се отразява на хартията на книгите. Вечерно време има обратен ефект - библиотеката облива околното пространство с идваща отвътре светлина.

Националната библиотека на Катар е и място, където може да се отиде с децата. За тях има специална секция върху 700 кв. м, включително стая за игри и четене на глас, малки лаборатории за 3D отпечатване, студиа за снимки и видеозаписи.

Целта е да се научат от малки да развиват въображението си, да откриват, да са любопитни към околния свят, да изразяват себе си.

За възрастните има удобства като читални с отделни кабини, в които насаме да четеш. На много места има компютри, ако се налага използване на цифровия архив или справки в интернет.

Откриването на конкретна книга може първоначално да изглежда стряскащо пред толкова много рафтове, но всъщност всяка книга е с RFID чип и показва на посетителя къде точно се намира. Около 20 станции позволяват на притежателите на читателска карта да поръчват автоматично книги, а други 8 са да ги връщат, без да се налага да чакат на гише.

В единия край на огромното открито пространство има зала с 200 места, голям екран, говорители и прожектори. Тя е за различни събития, включително за лекции, кинопрожекции и театрални спектакли, оборудвана е с кабини за превод, а около нея са спуснати подвижни шумоизолиращи стени, които при нужда се прибират. Отделно в библиотеката има зала за срещи със 120 места.