Тригодишната национална програма по пчеларство, която ще действа в периода 2020-2022 г., ще бъде с 35% по-висок бюджет от настоящата. Той ще е за общо 19,2 млн. лв, става ясно от съобщение на земеделското министерство.

Проектът на програмата беше в срок за обществено обсъждане, който изтече в понеделник. След отразяване на постъпилите бележки от него, тя предстои да бъде официално публикувана в Държавен вестник. "Веднага след това ще бъде отворен и приемът на заявления за подпомагане по програмата", се посочва в информацията на агроминистерството, откъдето казват още, че за 2020 г. са отделени 6.39 млн. лв за подпомагане. От тях половината средства са по линия на ЕС, а останалите- от националния бюджет.

От земеделското ведомство съобщават, че акцент в новата програма ще бъдат пчеларските сдружения и организации на производители на мед и пчелни продукти с цел преодоляване на раздробеността и съществуващото разединение в сектора към момента. По- голямата част от мерките и дейностите в нея са свързани с обучение на пчелари за прилагане на добри практики при отглеждане на пчелните семейства.

Ще се насърчва и промотиране на произведените пчелни продукти чрез организиране на базари, насочени към крайни потребители. Освен средства за доказване на резистентност към причинителя на заболяването вароатоза, за първи път в новата програма е предвидено финансиране за изследване и на нозематоза, както за наличие на остатъчни количества пестициди в хранителните запаси на пчелните семейства, се посочва в официалното съобщение.

Програмата по пчеларство е една от двете тематични програми по линия на Общата селскостопанска политика, които се прилагат в България. Другата е насочена към винаро-лозарския сектор като в периода 2019-2023 г. по нея са отделени 134 млн. евро.

Дневник