Всички парламентарни групи без ГЕРБ искат в Народното събрание да бъде създадена временна комисия, която да разгледа всички предложения на партиите и след експертно обсъждане да изработи проект за промени в Изборния кодекс. Предложението е в нея на паритетен принцип да участват представители на всички парламентарни групи.

Идеите на различните парламентарни сили за промени в изборните правила бяха обсъждани на закрити врата на среща, инициирана от БСП. В разговора не се включиха депутати от ГЕРБ.

"Целта е обща - гарантиране на честен и прозрачен вот и възможност българските граждани да гласуват свободно и да изразят волята си такава, каквато е", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата. Председателят на "Воля" Веселен Марешки каза, че всички искат честни и прозрачни избори.

Според Корнелия Нинова на срещата са се обединили, че "не бива да се променя сега действащата норма за стопроцентово машинно гласуване", да търсят вариант за машинно преброяване и начини за изчистване на т.нар. мъртви души от списъците. Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев каза, че обединението е само около предложението да се променят изборните правила, като вариантът е това да се прави от временна комисия, което тепърва ще се гласува от групата му. По думите му има и различни предложения - ДПС предлага отпадане на уседналостта, а ВМРО и "Воля" - образователен ценз при гласуване.

На въпрос на "Дневник" дали трябва да отпадне забраната за огласяване на социологически проучвания в изборния ден, както и денят за размисъл - да бъде отменен, Корнелия Нинова: "Може ли да оставим тези въпроси в работен порядък. Ако съм тук сама, бих говорила за предложенията на БСП. Но нека не караме групите всеки сега тук да се надпреварва да си представя идеите." Другите представители не отговориха.

Дневник