Шумен е сред градовете, в които  Българското дружество по офталмология (БДО) организира безплатен скрининг за диабетна ретинопатия.

Прегледите и консултациите са предназначени за диабетно болни и са определени за 15 ноември. Те могат да минат на профилактика след предварително записване на тел. 054 855 783, очно отделение на МБАЛ-Шумен, съобщиха организаторите.

Диабетната ретинопатия засяга повече от 1/3 от пациентите със захарен диабет. Тя е една от водещите причини за намалено зрение и слепота в световен мащаб. Ранното й откриване и адекватно лечение може да предотврати тежката инвалидност, която настъпва от нея.

Националният безплатен скрининг за диабетна ретинопатия при диабетно болни Българското дружество по офталмология (БДО) организира по повод Световния ден на диабета - 14 ноември, и Световния ден на незрящите – 13 ноември. Той ще се проведе във водещи очни клиники, отделения и кабинети в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Бяла (Русенско), Шумен, Стара Загора, Хасково, Димитровград и Харманли.

Главен координатор на кампанията е новоизбраният Председател на БДО доц. д-р Марин Атанасов, д.м., FEBO от УМБАЛ „Свети Георги”- Пловдив.

ШУМ.БГ