Европейският съюз трябва да смени подхода към Турция със стъпки като край на присъединителните и търговските преговори или рискува вълна от бойци на "Ислямска държава" да влязат в него.

Това казва в интервю за "Ройтерс" Илхам Ахмед, която оглавява изпълнителния съвет на Сирийския демократичен съвет (SDC), управляващ Автономната администрация на Северна и Източна Сирия (опита на сирийските кюрдски сили за самоуправление, осуетен от трите турски операции и сделката с режима на Башар ал Асад). Това е политическото крило на Сирийските демократични сили (SDF) - доминирани от кюрди сили, които бяха коалиционен партньори на кюрдите в борбата срещу "Ислямска държава".

В разговор миналата седмица, от който "Ройтерс" публикува акценти и който се е състоял дни преди Анкара да обяви начало на депортацията на бойци на "Ислямска държава" към Запада, Ахмед казва: "Заплахата е много голяма заради произволния начин, по който САЩ се изтеглиха. Това позволи много членове (на "Ислямска държава") да избягат и те ще се доберат до страните си, за да продължат с терористичната си дейност."

Рискове

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че Европа ще бъде залята от джихадисти, но по друга причина. Той обвърза подобен сценарий с решението за санкции заради сондажните дейности около Кипър (заради които допусна и край на преговорите за членство). Според Ахмед, обратно, заплахата (за която говорят в последния месец и някои западни лидери и експерти) е заради изтеглянето на САЩ, принудило кюрдите да се съсредоточат върху защита от Турция, а това създава риска да оставят центровете за задържане на бойците и близките им без надзор.

Хаотичното изтегляне на САЩ от териториите, които контролираха заедно със сирийските кюрди, заради турската операция "Извор на мира" обаче създава рискове бойците от "Ислямска държава" да избягат и да пристигнат в Европа. "Ройтерс" същевременно отбелязва, че според американските власти около 99% от близо 10 хил. заподозрени бойци на "Ислямска държава" продължават да са затворени в Североизточна Сирия.

"Кандидатът за членство в ЕС Турция не е същата Турция, която мислите, че познавате. Сега тя е радикална ислямистка държава и вие, Европа, трябва да разберете това", смята тя.

"Хората ни са убивани с европейски оръжия"

Според Ахмед е необходимо 2000 войници да бъдат изпратени от европейските сили на турско-сирийската граница, трябва да спрат и всички продажби на оръжия за Турция. "Хората ни са убивани с европейски оръжия", казва тя. Миналия месец европейските лидери не успяха да се обединят около оръжейно ембарго срещу Турция, макар много страни, които са големи доставчици на турската армия, да взеха това решение.

Освен това Западът трябва да разследва твърденията, че Турция е използвала химически оръжия срещу кюрдите (нещо, което Анкара отрича) и да гарантира, че турските сили ще бъдат подведени под отговорност за всякакви военни престъпления по време на офанзивата, казва още Ахмед. За доказателства за военни престъпления говориха и американски представители в края на октомври.

Анкара смята SDF, основната ѝ съставка, Силите за защита на народа (YPD) и политическото ѝ крило Партия на демократичния съюз (PYD) за сирийско разклонение на признатата от Европа и САЩ за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК).

Дневник