Отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск призова британските избиратели да не се отказват от опитите да спрат Брекзит, предаде Би Би Си.

На фона на кампанията във Великобритания преди изборите на 12 декември, той предупреди, че излизането от ЕС ще превърне страната във "второразреден играч". По думите му Брекзит вероятно ще бележи "истинският край на Британската империя".

След пет годишен мандат Туск ще напусне поста председател на Европейския съвет в началото на декември.

В реч за откриването на учебната година в Колежа на Европа в Брюж той каза: "Брекзит може да се състои в началото на следващата година. Направих всичко по силите си, за да избегна конфронтационния сценарий без сделка и да удължа времето за размишление и за евентуална промяна на британското мнение".

"Британските избори ще се състоят след месец. Могат ли нещата да се обърнат? Единствените думи, които ми хрумват днес са прости – не се отказвайте. В този мач ние добавихме време, вече сме в добавеното време, може би дори ще се стигне до дузпи?", каза още Туск.

Туск многократно е казвал, че би искал Великобритания да остане в ЕС, но коментарите му – по средата на предизборната кампания – вероятно ще предизвикат полемика. Той призна това в речта си и добави, че думите му са нещо, което не би посмял да изрече преди няколко месеца, защото е можело да бъде уволнен заради прекалената си откровеност.

Туск добави, че "копнежът по империята" може да се долови в гласовете на поддръжниците на Брекзит, които искат да направят Великобритания "отново глобална" чрез излизането от ЕС". "Но реалността е точно противоположната. Само като част от обединена Европа Великобритания може да играе глобална роля", подчерта Туск, който на 1 декември ще бъде заменен на поста от бившия белгийски премиер Шарл Мишел.

Миналия месец лидерите на ЕС се съгласиха с "гъвкава" отсрочка на Брекзит до 31 януари 2020 г.

Дневник