Испанската държавна телевизия RTVE обяви, че няма да се включи в наддаването за правата за излъчването на Суперкупата. В основата на решението е изборът на Саудитска Арабия за домакин.

Ръководството на телевизията има притеснения, свързани с погазване на човешките права в азиатската страна.

Преди ден испанската футболна федерация съобщи, че в следващите три години носителят на Суперкупата ще се определя в Саудитска Арабия срещу договор за 120 млн. евро. Надпреварата ще се промени, като вместо един мач, ще има мини турнир с четири отбора.

Първите участници са "Барселона", "Реал" (Мадрид), "Атлетико" (Мадрид) и "Валенсия". Полуфиналите и финалът ще се изиграят между 8 и 12 януари на 62-хилядния стадион "Крал Абдула" в Джеда.

Решението беше посрещнато с критики към федерацията, че е избрала парите пред съмненията за погазване на човешките права в Саудитска Арабия.

"RTVE няма да се включи в наддаването за правата за излъчване на Суперкупата в Саудитска Арабия, защото тази страна нарушава човешките права и най-вече правата на жените в спорта", заяви директорът на спорта в RTVE Хесус Алварес. Той добави, че до скоро жените в страната не са били допускани на футболни срещи.

Президентът на футболната федерация на Испания Луис Рубиалес заяви: "Нашата идея е, че футболът може да бъде използван като средство за промяна в обществото. Ще има хора, които ще са за и срещу решението, но ние сме уверени, че сме направили правилния ход". Той гарантира, че жени ще бъдат допускани на мачовете.

Дневник