Ясно е, че това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС, в рамките на България, а подозирам и че е безпрецедентна в рамките на света. Ние спокойно можем да кандидатстваме за "Гинес" за начина на провеждане на тази процедура."

Това заяви на пресконференция пред журналисти Иван Гешев минути след като ВСС гласува повторно и го избра отново с 20 гласа "за" и 4 "против" за главен прокурор.

Той бе помолен да назове конкретно многократните си твърдения какъв политически натиск и атаки вижда срещу себе си. "По въпроса за безпрецедентния натиск говорих многократно при изслушването ми на предходното заседание. Една партия, без да споменавам името й, прекъсна кампанията си и се фокусира върху моя избор", каза Гешев.

Помолен да обясни имало ли е реплика към Атанаска Дишева по време на една от почивките, Гешев каза, че председателят на ВКС Лозан Панов и съдиите Атанаска Дишева и Олга Керелска са говорили по време на заседанието политически с почти всякаква липса на правни доводи.

"За мен беше ясно и казах на г-жа Дишева в една от почивките, че вероятно пред нея седи една блестяща политическа кариера като общински съветник. Когато приключа работата си като прокурор, аз лично бих се радвал да сменя кариерата си с общински съветник. И не виждам нищо лошо в това. Днес Дишева видя заплаха. Подозирам, че ако й бях казал "добър ден", пак щеше да каже, че вижда заплаха в това", коментира Гешев.

Данаил Кирилов очаква указ на президента в срок от 3 до 7 дни

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни, че предстои решението ще бъде изпратено на президента.

"Очакваме президентът добросъвестно да изпълни функциите си по конституция, това означава в разумно време да издаде един указ - между 3 до 7 дни. Той се аргументира за 3 минути и към 17:05 ч. беше приключил с изявлението си, около 17:15 ч. дойде указът. Към 17:20 ч. държавният печат беше положен. Имаше възможност този указ да бъде обнародван и в петъчния брой на Държавен вестник. Тук вече президентът няма опцията да преценява, той не би следвало необосновано да забавя подписването на указа. Нормалното е между 3 дни до 1 седмица указът да е подписан", обяви министър Кирилов.

Ако забави указа си за назначаване, според министъра "това би било сигнал за отношението на президента към тежестта на конституционните норми и отношение не само към самата процедура, но и към конкретния избор".

"Нямам основания да предполагам, че президентът ще постъпи по този начин. Смятам, че юристите в администрацията му имат достатъчно опит", допълни очакванията си Кирилов. Конституцията обаче не обвързва с никакъв срок държавния глава.

На въпрос дали се чувства сигурен, че ще бъде следващият главен прокурор, Иван Гешев обяви, че процедурата не е приключила, и изрази надежда президентът да спази конституцията и законите. "За да съм сигурен, че ще съм следващият главен прокурор, трябва да има указ на президента", добави Гешев.

Министър Кирилов бе помолен да разясни думите си пред членовете на ВСС, че някои от тях бавели процедурата по гласуването, защото трябвало "да запълнят тайминга на протестите". "По отношение на това кой от двата протеста, тъй като имаше два протеста с полярни тези и лозунги – по който си изберат", заключи министърът.

Цацаров: Не е имало никакъв натиск при избора на "тримата големи"

Цацаров отново бе помолен да обясни кои две сгради е имал предвид по време на първото изслушване на 24 октомври, когато намекна, че "тримата големи" се избират в "други две сгради".

"Когато говорих за две сгради, беше по време на заседанието на 24 октомври на ВСС. Малко след това вие (към екипа на БТВ – бел. ред.) проведохте телевизионно интервю с Панов. Той посочи сградата като една – на президентството. А днес добави още две – Върховния административен съд и института "Пирогов", опита се да обясни Цацаров, като посочи, че е имал предвид единствено процедурата по избора на Лозан Панов за председател на ВКС.

На въпрос дали е имало натиск по време на избора на някой от "тримата големи" през последните години Цацаров заяви: "Не, няма натиск. Има посещения в три сгради при един от изборите."

Попитан дали е получавал покана да оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ и как ще се развие професионалната му кариера, след като освободи поста, Цацаров каза, че все още не е започнал да мисли за пенсиониране, но ако има някакви намерения, ще ги обяви официално.

Силвия Великова от БНР го попита дали смята да завърши мандата си, който изтича официално на 10 януари 2020 г., а след това добави: "Аз съм", за да бъде видяна в препълнената с журналисти зала.

"Ама знам, че сте вие. Мислите ли, че не мога да ви позная дори и по гласа? Ако имам някакви планове и намерения за бъдещето си, които могат да включват и предаване на щафетата, а могат да включват и да доизкарам мандата си, преди да ги съобщя, ще ги обсъдя първо със семейството и със себе си", отговори главният прокурор.

Дневник