Базираната в Холандия международна следствена група за свалянето на малайзийския боинг над Източна Украйна през лятото на 2014 г. разпространи записи от разговори на няколко души, сред които и на близък съветник на президента Владимир Путин.

Това е Владислав Сурков, който е разговарял с двама лидери на самообявилата се Донецка народна република, обвинени през юни в убийство заради гибелта на почти 300 души на борда.

Разговорите между официални лица в Москва и проруските сепаратисти в Източна Украйна са водени предимно по модерни телефони с кодиран сигнал, предоставени от руските специални служби. Те зачестяват в навечерието на трагедията с полет МН17, казват следователите и призовават свидетели на събитията да потърсят контакт с тях.

"Свидетелствата за близки връзки между лидерите на ДНР и руски правителствени лица повдигат въпроси за тяхното възможно участие в разполагането на ракетната система, с която на 17 юли е свален МН17", се казва в официалното съобщение. В разговор от 3 юли 2014 г. разследващите казват, че Сурков заявява, че от Русия идват подкрепления. "В събота вече поеха на юг, за да са в пълна бойна готовност."

Москва веднага отхвърли съобщението като "фалшива новина" по тема, която трябвало да се приема скептично, защото Русия нямало как да провери автентичността на записите.

Предвожданият от холандци екип казва още, че сепаратистите са били в контакт и със Сергей Аксьонов - назначеният от Кремъл лидер на анексирания Крим.

Разговори между бунтовниците и властите в Москва "се водят всеки ден и в тях се обсъждат административни, финансови и военни въпроси на ДНР", се казва още в съобщението на Обединената следствена группа (JIT). И до днес Русия отрича да е изпращала свои редовни войски, оръжие и пари на сепаратистите.

Сред записите са и такива на т.нар. министър на отбраната на ДНР Игор Гиркин (Стрелков) и "премиера" Александър Бородай. На един от тях Бородай казва, че изпълнява заповеди и защитава интересите "изключително на една държава, Руската федерация", а на друг от август 2014 г. Гиркин съобщава на Бородай, че "се връщам в щаба", след което и двамата напускат ДНР.

Дневник