180 участници от 9 държави са се регистрирали за участие в 11-тото издание на международния есенен турнир по информатика (IATI), който ще се проведе в Шумен на 22 и 23 ноември. Турнирът е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Паралелно с тази надпревара ще се състои и националният турнир по информатика, който тази година има своето 19-то издание.

Това обяви днес на пресконференция председателят на организационния комитет на престижното състезание Бисерка Йовчева. В брифинга участваха заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова, председателят на Общото събрание на ШУ „Епископ Константин Преславски“ доц. Юрий Проданов и заместник-деканът на Факултета по математика и информатика в ШУ доц. Теодосий Теодосиев.. Общината и университетът осигуряват логистична и финансова подкрепа за провеждане на IT надпреварата.

„И в това издание на турнира ще посрещнем едни от най-силните школи в състезателната информатика. Сред участниците са представители на Русия, Румъния, Сърбия, Казахстан, Молдова, Армения, Украйна, България. За първи път ни гостуват информатиците от Азербайджан“, каза Бисерка Йовчева. Тя припомни, че турнира в Шумен е уникален поради факта, че се провежда едновременно в две възрастови групи –  младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен.

За участниците в турнира са осигурени 230 компютри, на които те да покажат своите знания и умения. Международният турнир ще се проведе в Шуменския университет. Преди самото състезание ще се проведе работна среща, на която ще се дискутира обучението по състезателна информатика. Срещата ще се състои на 22 ноември от 10,00 часа в зала 309 на университета.

От името на ръководството на Шуменския университет доц. Юрий Проданов заяви, че за учебното заведение е огромна чест да бъде съорганизатор на надпреварата.  Доц. Теодоси Теодосиев допълни, че студентите и преподавателите от Факултета по математика и информатика се отнасят изключително отговорно към турнира. „Това е много сериозно и силно състезание. Присъствието на информатици от водещите страни в тази област е безспорно признание за качеството на надпреварата“, каза доц. Теодоси Теодосиев.

От името на Община Шумен заместник-кметът д-р Светлана Маркова пожела успех на участниците и най-вече на шуменските представители. Домакините ще участват в турнира с два отбора, по един във всяка възрастова група.

Закриването на 11-ия международен есенен турнир по информатика и награждаването на победителите ще се състои на 23 ноември от 19,30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ в сградата на Община Шумен.

ШУМ.БГ