Франция иска да промени правилата за присъединяване на страни към Европейския съюз. В неофициален документ от две и половина страници, споделен с други държави членки, заедно с анекс, изброяващ нови етапи, Париж настоява за замяна на сегашния процес по присъединяване, който разделя достиженията на правото на общността (корпусът на общите права и задължения) на 35 глави, предаде "Политико".

В момента страните от ЕС трябва единодушно да се съгласят за официално начало на преговорите за присъединяване. Стремящите се към еврочленство страни започват работа с Европейската комисия, за да хармонизират националните си закони с тези на общността и след това се изготвя договор за присъединяване. Той трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС, представляващ държавите членки, и ратифициран във всяка от тях.

Френското предложение предвижда да има нов процес, състоящ се от седем етапа, със "строги условия за ефективно приближаване към европейските норми и стандарти", плюс компонент за "обратимост", който да позволи на ЕС да се откаже от преговорите за членство, ако правителството на страната кандидат се отклони от стандартите на блока.

Отговорът на ЕС ще бъде постепенен и пропорционален на размера и сериозността на нарушенията – от прекратяване на предоставените облаги до стъпка назад в процеса или дори цялостното му спиране, ако основните ценности на ЕС бъдат предизвикани.

"След започването на преговорите, интеграционният процес вече няма да се основава на едновременно отваряне на голям брой тематични глави, а на няколко последователни етапа, които ще сформират съгласувани политически блокове", се посочва в документа, според който: "Приключването на преговорите, съответстващи на всеки завършен от страната етап, ще открива възможност за участие в програми на ЕС, за включване в определени секторни политики и, когато е подходящо, за облагодетелстване от определени финанси".

Предложението идва, след като Франция се озова в центъра на дебат на Европейския съвет миналия месец, когато президентът Еманюел Макрон успя да блокира започването на преговори със Северна Македония и Албания. Франция не беше единственият противник на началото на разговорите, но беше най-твърда пред голямото мнозинство, подкрепящо напредъка в процеса, особено за започването на разговори със Северна Македония. Част от аргументите на Франция беше, че сегашният процес на присъединяване се нуждае от реформа.

В документа Париж потвърждава подкрепата си за цялостен подход на ЕС към страните Западните Балкани, сред които са Северна Македония и Албания, но също така Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Сърбия, които "принадлежат към Европа посредством своята история култура и география".

Във френския документ обаче се посочва още: "Дълбоките политически, икономически и социални промени, необходими за присъединяване към ЕС, продължават да са твърде бавни, а конкретните ползи за гражданите в страните кандидатки остават недостатъчни".

Париж предлага Европейската комисия да оценява и редовно да следи напредъка на сраните кандидатки, а държавите членки да преглеждат тези оценки, както и да се засили ролята на Съвета на ЕС в процеса.

Предлага се и провеждането на годишна среща на върха на ЕС заедно с държавните и правителствени ръководители на страните от Западните Балкани, за да се обсъждат въпроси от общ интерес (общ отговор на големи предизвикателства, връзки с неевропейски партньори, сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи, икономически и регионално сътрудничество).

Франция предлага следните етапи в процеса на присъединяване:

1. Върховенство на закона, основни права, правосъдие и сигурност.
2. Образование, научни изследвания, младеж, култура, спорт, околна среда, транспорт, телекомуникация и енергетика.
3. Заетост, социална политика, здравна защита и защита на потребителите, конкурентоспособност.
4. Икономически и финансови въпроси
5. Вътрешен пазар, земеделие и рибарство
6. Външни работи
7. Други въпроси

Дневник