Протестиращи бяха арестувани и ранени, докато продължава с часове полицейската обсада на Политехническия университет в Хонконг. Кампусът му стана арена на сблъсъци между силите на реда и демонстранти, заклеймени от Пекин и китайски медии като "радикали".

Случващото се изостри и дипломатическото напрежение между Китай и Великобритания, чиято бивша колония е Хонконг. На пресконференция посланикът на Пекин в Лондон Лю Сяомин обвини правителството в Обединеното кралство, че взима страна, като критикува полицията и властите в Хонконг за реакцията им. Междувременно и Европейският съюз предупреди, че агресивният отговор на протестите е "неприемлив".

Над 4000 са арестуваните, откакто започнаха протестите през юни. Миналата седмица университетите в Хонконг се превърнаха в основно поле на сблъсъци, а в края на миналата седмица насилието между полицията и демонстранти ескалира.

В района на Политехническия университет, окупиран няколко дни, се чуваха експлозии и изстрели, а днес около стотина опитаха да напуснат кампуса, но бяха арестувани, пише "Гардиън".

Дълбока загриженост

В последните часове, откакто започна обсадата, полицията изстрелваше гумени куршуми и сълзотворен газ в опит да притисне въоръжените с коктейли "Молотов" и други оръжия протестиращи, предава "Ройтерс". По-рано част от протестиращите, изтласкани от кампуса, опитаха да влязат отново.

Според външнополотическия говорител на Еврокомисията Мая Коциянчич обаче до Брюксел са стигнали данни, че "медицински персонал е бил задъжран от силите на реда, докато опитвал да окаже помощ на пострадалите, а това е причина да сме дълбоко загрижени". По-късно световни агенции показаха кадри с извеждане на ранени от университета.

Пекин изтъква, че полицията още снощи е предупредила студентите да побързат с напускането, а в противен случай на полицията може да се наложи да стреля между тях. Китайски медии пишат, че не става дума за студенти, а за екстремисти, които се борят срещу реда в провинцията. Би Би Си отбелязва, че е трудно да се каже колко от останалите действително следват в университета.

Маските падат

След почти шест месеца протести, започнали като съпротива срещу планиран закон за екстрадиция в Китай и прераснали в движение за свободи, протестиращите все пак извояваха една победа. По-рано днес Върховният съд в Хонконг обяви за противоконституционен закона, с който смятаната за пропекинска администрация на специалния автономен регион забрани маските, с които протестиращи скриваха самоличността си.

Указът за забраната противоречи на Основния закон на Хонконг, давайки на администратора на региона правомощия да въвежда със заобикаляне на парламента регулации при всеки повод, свързан с обществена опасност, пише "Саут чайна морнинг пост". Той същевременно дава изключително широка власт на полицейските служители да свалят маски или да карат жители да ги махат от лицата си, смятат съдиите.

Към 7 ноември са арестувани 247 мъже и 120 жени по подозрение, че са нарушили регулациите, пише хонконгското издание.

Дневник