Българската федерация по волейбол (БФВ) отрече обвиненията, че организацията се опитва да оказва натиск върху клубовете. От федерацията определиха твърденията за безпочвени, които целят да се създаде напрежение.

"Българската федерация по волейбол заявява категорично, че това са голословни твърдения, хвърлени в публичното пространство, без да са подплатени с нито едно доказателство и нито един конкретен пример. Те очевидно целят да нагнетяват напрежение във волейболната общественост", се казва в съобщението на сайта на федерацията.

В него се допълва: "Във връзка с това федерацията припомня, че в Република България съществуват съответните правоохранителни органи и приканва всеки клуб, върху който е оказван натиск, от каквото и да е естество, да сигнализира прокуратурата, като представи съответните доказателствени материали".

В петък водещите волейболни клубове обявиха, че искат свикване на извънредно изборно общо събрание, за да свалят дългогодишния президент Данчо Лазаров. В инициативата се включиха шампионът при жените "Марица", ЦСКА, "Левски", "Марек", "Хебър", "Черно море" и други с искане за въвеждане на ограничена мандатност и поставяне на акцент върху развитието на детско-юношеските школи.

В понеделник министърът на младежта и спорта Красен Кралев се включи в темата с дипломатичен тон, като по думите му трябва да се следва демократичният принцип. По-късно през деня въпросните клубове обвиниха Лазаров, че управлява чрез заплахи и манипулация.

"Ние не обещаваме нереални неща, не обещаваме милиони левове да потекат към всеки клуб. Ние сме част от всички клубове в България и вярваме, че решенията за развитието на волейбола трябва и ще се вземат от всички клубове - членове на БФВ, а не да се спускат от един човек. Така е нормално, морално и законно", казаха от опозицията.

Действието им идва в разгара на напрежението в ръководството на федерацията между Лазаров и вицепрезидента Любомир Ганев. Бившият волейболист заподозря, че на свиканото общо събрание на 20 декември в Казанлък ще бъде направен опит да бъде изваден от управителния съвет на БФВ.

В допълнение в петък президентът на "Левски" и бивш капитан на националния отбор Владимир Николов заяви, че федерацията е във фалит. В петък "Дневник" изпрати въпроси по темата с финансовото състояние на БФВ до министерството на спорта, но до момента няма получен отговор.

Дневник