Стотици перничани излязоха на протест пред сградата на местното ВиК дружество заради режима на водата в града, който започна в понеделник, съобщава Би Ти Ви. От 18 ноември в Перник вода има от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа. Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена".

Част от протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на ВиК дружеството, но пазещите реда полицаи успяха да ги спрат. Едно от исканията на перничани е шефът на дружеството Иван Витанов да подаде оставка, а заедно с него постовете си да напуснат и другите ръководни органи.

Очаква се по-късно през деня част от протестиращите да бъдат приети от представители на ВиК дружеството, за да обсъдят проблема. Перничани се оплакаха, че дори и в обявените 10 часа, в които има вода, такава няма през цялото време заради слабото налягане. Хора, живеещи на по-високи етажи, обясниха пред БНТ, че при тях водата идва два часа след пускането ѝ. Освен това водата имала и жълт цвят.

Вчера новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров (БСП) обяви, че с изключение на премиера Бойко Борисов, с когото има добра комуникация, надолу по йерархията не вижда някой активно да се стреми да решава проблема с недостига на питейна вода в Перник.

Той обясни още, че ръководството на ВиК дружеството не дава ясна и точна информация, а първоначално предложеният режим на водата в града и още няколко населени места е бил неадекватен и не е бил съгласуван с никого. По думите му и сега въведеният режим не е адекватен, защото данните сочат, че се харчи толкова вода, колкото и преди въвеждането му. Така не може да се осигури снабдяване с питейна вода до април, което би било гарантирано, ако не се харчат повече от 1 млн. куб. м на месец.

Дневник