След няколко месеца обсъждане и протести от страна на собствениците на малки бензиностанции правителството одобри ремонтиран вариант на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

С одобрения проект на закона ще се облекчат изискванията за регистрация, сред които отпадане дейността по временно съхранение и/или зареждане от земеделски стопани, намаляване на изискуемия праг за капитал или активи, както и намаляване размера на обезпечението. Прецизират се общите и специалните условия за всички дейности, както и необходимите документи за регистрация, посочват в решението си министрите.

Публикуваният преди време ремонтиран проект за обществено обсъждане предвиждаше изискването търговците на едро да имат поне 1 млн. лв. капитал да отпадне, като вместо това размерът на минималния капитал ще се диференцира спрямо размера на бизнеса. За търговците на дребно се предлагаше да се върне възможността обектът да е преместваем, а за строителните компании - да снабдяват с горива както собствените и наетите от тях, така й превозните средства на подизпълнителите си.

Настоящият секторен Закон за горивата беше искан от големите компании в Българската петролна и газова асоциация. Той беше внесен в Народното събрание миналата година от депутати от всички партии начело с Емил Димитров-Ревизоро с официалния мотив борба със сивия сектор при горивата.

На фона на протести в началото на октомври депутатите удължиха с три месеца изтичащия на 27 октомври срок, в който търговците на нефтопродукти трябва да се регистрират.

Направените изменения и допълнения ще допринесат за ясното и точно прилагане на закона, както и ще спомогнат за ненарушаване на конкурентната бизнес среда на пазара на горива, съобщава правителствената информационна служба. Посочва се и че предложеният проект на акт няма да окаже въздействие върху държавния бюджет.

Дневник