БСП все още не е взела окончателно решение дали да подкрепи главния прокурор Сотир Цацаров за нов шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), но вижда в него "безспорно силна кандидатура". Това се разбра от изказване на зам.-председателя на парламентарната група на левицата Драгомир Стойнев пред Би Ти Ви.


Цацаров беше номиниран в началото на седмицата от управляващата партия ГЕРБ и някои депутати от коалиционния партньор "Обединени патриоти". Днес той ще се срещне с представители на "Обединени патриоти", пред които ще представи концепцията си. Главният прокурор, който ще бъде наследен от избрания на два пъти от Висшия съдебен съвет Иван Гешев, вече получи подкрепа от ДПС, след като зам.-председателят на групата на партията Хамид Хамид определи потенциала му като "богатство за всяка държава".


"Считам, че ръководителят на антикорупционната комисия трябва да е един изключителен професионалист. Човек, който може да държи юздите на тази институция и да не позволява да има злоупотреби. Безспорно това в силна кандидатура. Сотир Цацаров е доказал, че може да бъде независим, да не се вслушва в мнението на управляващите. Важно е да видим каква е неговата концепция за промяна на тази институция. Тогава вече ще вземем своето решение дали да го подкрепим", коментира Стойнев.


Той уточни, че БСП не е издигнала своя кандидатура за поста, защото не вижда как ще получи подкрепа от останалите партии в парламента. По думите му още при създаването на КПКОНПИ левицата е посочила, че председателят на комисията трябва да се назначава от президента, а не да се гласува от Народното събрание.


"Този модел е неработещ и изключително опасно е, ако на тази институция се сложи председател, който е контролируем от управляващите, който може да изпълнява заповеди, било то на управляващата коалиция или директно от министър-председателя", каза още Стойнев.


Вчера премиерът Бойко Борисов отказа да коментира номинацията на Цацаров, като заяви, че "това е работа на парламентарните групи и парламента".

Дневник