Национално представителните работодателски организации отказват да участват в заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество, ако в дневния ред не е включена темата с изплащането на първите три дни от болничния лист.

Те дават десет предложения за реформа, която да предотврати издаването на фалшиви болнични, злоупотребите с инвалидни пенсии, източването на осигурителните фондове чрез кухи компании.

Дотук се стигна след като коалиционният съвет на управляващите внезапно реши да промени законодателството, така че първият ден от болничния лист да не се плаща, вторият и третият да останат за сметка на работодателя, а останалото да продължи да се плаща от Националния осигурителен институт. Изменението, мотивирано със злоупотреби с болничните, беше посрещнато с недоволство от работещите, а синдикатите започнаха подготовка за протест. В тази обстановка премиерът Бойко Борисов разпореди изменението да не се внася в Народното събрание, а Националният съвет за тристранно сътрудничество да обсъди темата.

Работодателите предлагат да се въведе адекватна оценка на риска по общини, населени места, икономически дейности, заемани длъжности, възрастови групи, издатели – лекуващи лекари и болнични заведения.

Те настояват регистрите и данните за осигурените лица, сключените трудови договори, наетите по служебни правоотношения и личното здравно досие да бъдат свързани.

Сдруженията на бизнеса искат още да се отмени правилото, според което работникът има право на обезщетения или пенсия, дори работодателят да е бил недобросъвестен и да не му е внасял осигуровките. Мотивът им е, че нараства броят и размерите на осигурителните измами чрез кухи фирми, които начисляват осигурителни вноски на фиктивно наети и теглят неправомерно обезщетения от общественото осигуряване.

Работодателите предлагат службите по трудови медицина , с които фирмите имат договори, да заверяват издадените болнични за определен списък заболявания.

Дневник