Министерството на туризма ще назначи проверка по случая с изграждането на диги на плажа в Созопол, за което "Дневник" писа, съобщи "Нова телевизия". То започна преди около седмица и предизвика недоволство, като днес в града имаше и протест.

Концесионерът твърди, че е уведомил всички институции за действията си. Кметът на Созопол Тихомир Янакиев обаче заяви, че не е знаел за намеренията. "Получихме информацията от граждани, които са установили натрупването на дигата. Концесионерът впоследствие поиска среща, за да обясни какво точно прави. Община Созопол е сезирала Басейнова дирекция и РИОСВ. Други правомощия нямаме, защото плажът е изключителна държавна собственост", допълни той.

Концесионерът на плажа Илиян Иванов посочи, че подобна мярка се извършва за първи път и затова хората са притеснени какво се случва. "Пясъкът е тук и никой няма да го изнесе. Вземат се превантивни мерки, ако придойде голяма вълна. С нищо не се нарушава екоравновесието", е неговото мнение.

Сабина Русева от "Басейнова дирекция" обясни, че по сигнала е извършена проверка. "Констатирахме изградена пясъчна дига с цел превенция от вредното вълново въздействие. Изследване показа, че багерът попада във водния обект. При установяване на нерегламентирани действия във водния обект Басейнова дирекция ще предприеме съответните наказателни мерки", допълни тя.

По казуса "Дневник" писа и на РИОСВ-Бургас, откъдето отговориха, че цитираните дейности не са във функционалните компетенции на Регионалната инспекция по околна среда и водите. "Морски плаж "Созопол Централен" не попада в защитена територия и дейностите, извършващи се на плажа, не попадат в обхвата на Закона за защитените територии, поради което отпада необходимостта от съгласуване на дейностите", се казва още в съобщението.

Плаж "Созопол Централен" попада в защитена зона "Бакърлъка" за опазване на дивите птици, обявена със заповед на министъра на околната среда и водите, от която заповед не произтичат забрани и ограничения, относими към дейностите на морския плаж, казват още от РИОСВ-Бургас.

Законът за туризма, Законът за устройство на черноморското крайбрежие, както и Законът за устройство на териториите, съгласно които се стопанисват и управляват морските плажове, не са в компетенциите на РИОСВ, завършва съобщението.

Дневник