Партиите, които влязоха в Общинския съвет в Шумен запазват квотите си. Това стана ясно от заключението на тройната експертиза, която направи повторен оглед на бюлетините от местните избори за общински съветници в 97 секции.

Експертизата бе назначена от Административен съд – Шумен по жалба на партиите Воля и НФСБ. Те оспориха решението на ОИК, с което бяха определени общинските съветници в Шумен.

На заседание в съда днес вещите лица дадоха своето заключение, според което в 97-те секции има разминаване на броя на действителните и недействителните бюлетини, посочени в протокола на ОИК. Това разминаване, обаче, не носи достатъчно гласове на жалбоподателите Воля и НФСБ, за да могат те да вкарат общински съветници в местния парламент.

Според експертизата действителните гласове в бюлетините за общински съветници са 28 966, според ОИК – 28 888. Квотата за участие в Общинския съвет е 685 гласа, а по данните на ОИК тя е 682.

След повторното броене Воля получава 678 гласа, т.е. със седем по-малко от необходимите, за да има общински съветник. За НФСБ получените действителни гласове са 655, с 30 по-малко от необходимите.

„В случая, Воля и НФСБ са получили по-малко от 685 гласа и не следва да участват в разпределението на мандатите за общинските съветници“, се казва в заключението на експертите.

В съдебното заседание днес Воля и НФСБ заявиха, че оспорват експертизата и поискаха да се  направи оглед на бюлетините от други 32 секции, което не бе уважено от съда.

Останалите засегнати страни по делото – част от общинските съветници и представители на ОИК, поискаха от съда да потвърди законността на решението на ОИК, с което са определени общинските съветници в Шумен.

До понеделник страните по делото имат възможност да представят пред Административния в писмен вид защитите си по делото, след което съдът ще се произнесе, дали е законно или не решението на ОИК за избор на Общинския съвет.

ШУМ.БГ