Много лошо управление на водите на всички нива е основната причина за въвеждането на воден режим в Перник, каза днес по Би Ти Ви бившият екоминистър Евдокия Манева. Като други фактори тя посочи липсата на контрол, ниска квалификация на работещите във ВиК, партийна намеса в кадровата политика в дружеството и ниската култура на хората за опазване на природните ресурси.

Манева подчерта, че не сушата е виновна, както се твърди. На въпрос кой трябва да носи отговорност за станалото тя обобщи: Всички от ВиК, през предишния кмета, областния управител до контролните органи и министрите на екологията и регионалното развитие.

Евдокия Манева изрази надежда, че този път водният режим за Перник няма да продължи две години, както при въвеждането на предишния през 1993 година.

За момента единственият санкциониран е управителят на ВиК-Перник, в което държавата чрез МРРБ държи 51%. Той беше уволнен през тази седмица. Проверки по казуса извършват още прокуратурата и Комисията за енергийно и водно регулиране.

В отговор на въпрос на омбудсмана Диана Ковачева от КЕВР посочват, че на база получените от ВиК данни още от юли се забелязва трайно намаляване на водата в язовир "Студена", който снабдява Перник с вода, но мерки за намаляване на консумацията не са взети. Черпеното количество е едно и също чак до края на октомври, като питейна вода е ползвана включително от "Стомана индъстри" и "Топлофикация-Перник".

Дневник