Кандидати от опозицията постигнаха убедителна победа на вчерашните избори за представители в районните съвети в 18 окръга на Хонконг. По данни на радио Ар Ти Ейч Кей продемократичният лагер получава 396 от 452 места, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Проправителственият блок, който досега контролираше 75 процента от местата в районните съвети, понесе съкрушително поражение. Сега продемократични представители са доминиращите в 17 от 18 съвета в града, пише Би Би Си.

Избирателната активност достигна рекордните 71 процента. За сравнение, само 47 на сто от избирателите гласуваха на местните избори преди четири години. Високата активност е показателна за обществените настроения на фона на продължаващите от началото на лятото масови протести, предизвикани от опитите на властите за прокарването на законопроект за екстрадиция в континентален Китай.

Протестите, понякога съпътствани от насилие, невинаги срещаха подкрепата на мнозинството от гражданите. Същевременно резултатът на изборите и активността сочат, че недоволството от статуквото е мобилизирало силно жителите - гласувалите са 2.94 млн. души при 1.47 на последните за законодателен орган, които бяха през 2016 г.

"Дълбоко вкоренените проблеми"

Въпреки че вчерашните избори не могат да променят политическата система в Хонконг като цяло, те станаха барометър за подкрепата на населението към продемократичното движение, отбеляза ТАСС.

Би Би Си отбелязва, че вотът изглежда като референдум за управлението на града след продължилите месеци демонстрации. Управителят на града Кари Лам, към която е насочен част от гнева на опозицията, публикува изявление, в което каза, че правителството уважава резултатите. Тя добави, че "доста" от различните анализи и интерпретации на случилото се сочат, че "резултатите отразяват недоволството на хората от сегашната ситуация и дълбоко вкоренените проблеми в обществото".

Лам обеща, че правителството "сериозно ще си помисли" за позициите, изразени от гражданите. Възможно е съдбата на критикуваната от демонстрантите Лам също да е свързана с резултата от вота. Окръжните съветници могат да изпратят 117 души в 1200-членния комитет, избиращ лидера на Хонконг. Очаква се сега всички 117 места да отидат при продемократични кандидати.

Дневник