Държавата е защитила своя интерес по делото за ремонта на Ларгото, заяви министърът на културата Боил Банов в интервю за "Нова телевизия".

Министерството изпусна срока, в който е трябвало да подаде жалбата си до Върховния касационен съд (ВКС), и така на практика се отказа да претендира за 754 хил. лв. неустойка на изпълнителя за забавения и некачествен ремонт на античния комплекс в центъра на София. Освен това ведомството трябва да плати 73 хил. лв. съдебни разноски за водените на първите две инстанции дела.

Според Банов обаче държавата дори е спестила пари, защото ако била продължила с обжалванията, щяло да се наложи да ведомството да плати още такси. "Ако не беше този злонамерен акт (с изпускането на срока за обжалване - бел. ред.), за да бъда натопен аз и да бъде унизено Министерството на културата, можехме и още да загубим такси, за да продължи делото на трета инстанция", пресметна министърът на културата.

По думите му от обжалване не е имало смисъл, защото на първите две инстанции ведомството загубило, а ВКС щял да изследва само спазването на процедурата, а не да анализира какво се е случило, и "тази трета инстанция нямаше да промени нищо". Той каза, че оценката на ведомството е, че не е административна грешка необжалването.

От друга страна, той продължава да твърди, че пропускането на срока и необжалването е злонамерено и затова материалите са предадени на прокуратурата.

Банов каза, че случаят не е повод за оставка. "Твърдо считам, че моят екип е много сериозен и качествен. В последните две години и половина работата ни го доказва. Това, че вътре може да има "гнили ябълки", може да го има и във всяко семейство. Моята работа е като ги открия, да ги изведа от структурата на министерството, за да не вредят на българската култура, а после на мен. Знам откъде идва това. Моята работа е да знам всичко", заяви министърът. Той добави, че е свикнал с тази "една и съща" атака срещу себе си и не си хаби нервите.

Той има предвид сигнала от януари 2019 г. на тогавашния депутат от БСП и журналист Елена Йончева, която пусна записи от телефонни разговори, които подсказват, че през 2016 г. като зам.-министър на културата Боил Банов опрощава неустойка на фирмата - строител на Ларгото, и дава указания как да се фалшифицират документи. Банов твърди, че записите са фалшификация, а прокуратурата не намери данни за престъпление.

Дневник