В последните години се увеличават сигналите за домашно насилие, се разбра на брифинг на полицията във връзка с Международния ден срещу насилието над жени.

През миналата година на спешния телефон 112 са постъпили над 31 166 сигнала за домашно насилие, съобщи заместник директорът на "Национална полиция" ст. комисар Благородна Макева. За сравнение постъпилите през 2016 г. сигнали за домашно насилие са над 28 хил., а през 2017 г. те вече са малко над 29 хил. От началото на тази година до края на август постъпилите на тел. 112 сигнали са 23 334.

"Нашата практика показва, че колкото повече говорим за този проблем, колкото повече пострадалите научават за своите права, толкова повече и те самите намират сили да търсят защита.

Един пострадал от домашно насилие човек минимум 7 пъти се решава, преди да подаде сигнал

наистина в полицията", каза Макева, цитирана от БНР. Тя обясни и че поради тази причина на плакатите от кампанията на полицията са дадени и телефони на неправителствените организации, ангажирани с проблема. "Пострадалите по-лесно намират сили да потърсят подкрепа в неправителствения сектор и едва след това да потърсят решение на проблема си на наказателно-правно ниво", каза още тя.

Министерството на вътрешните работи разработва автоматизирана система за обобщаване на сигналите за домашно насилие от цялата страна. Очаква се обаче тя да заработи след три години. Статистиката на полицията показва още, че от началото на 2019 г. издадените от съдилищата ограничителни заповеди са 2 398, а за 2018 г. те са били 2 981.

"Броят на заповедите не означава брой жертви или брой пострадали от домашно насилие. Имаме случаи, в които едно лице в рамките на година получава 2 или 3 заповеди", каза старши инспектор Пенка Стоянова. Тя обясни, че при подаване на сигнал, първата стъпка е заповед за незабавна защита, която се издава в рамките на 24 часа, след това до един месец - заповед за постоянна защита, като с една заповед може да бъде защитен не само един човек, а например и децата му. Стоянова се обърна не само към пострадалите, а и към техните близки, познати и съседи: "Обаждайте се, подавайте сигнали, защото феноменът домашно насилие не може да остане в мълчание".

"Статистика на МВР показва, че през миналата година 33 жени са загубили живота си от партньорите си и още 4 деца са били убити следствие от домашно насилие", съобщи пред агенция "Фокус" психологът Катя Кръстанова от Асоциация Анимус.

"За тази година има над 15 случая, даже мисля, че са повече при домашно насилие и ние всъщност имаме голям проблем затова, че обществото не реагира и не е чувствително към домашно насилие и това не съдейства на жертвите да търсят помощ и подкрепа, нещо повече, счита се ,че е нормално една жена да бъде малтретирана в дома си", каза още Кръстанова. Тя посочи, че в световен мащаб темата за равнопоставеността на половете е пряко свързана с насилието над жените. Изтъкна, че наред с физическото насилие не по-малко важно е и психическото насилие, а големият проблем е необходимостта от промяна в законодателството.

"Но всъщност най-големият проблем не е самото законодателство, а неговото приложение.

Голяма част от представителите от различни институции не познават напълно законодателните промени, извършени през последните години и чисто нормативно какви са техните ангажименти по закон. Има полицейски служители, които не си знаят докрай ангажименти и правилното поведение при посещение на адрес при домашно насилие. Част от социалните работници в дирекцията социално подпомагане, изобщо не познават закона за защита на домашно насилие, особено що се касае до онази част, която е свързана със защитата на възрастните жени и мъже жертви на домашно насилие, малтретирани от порасналите си деца", изтъкна Кръстанова. Тя посочи, че има пропуски и в системата на образованието за това как се действа, когато се разпознаят деца жертви на домашно насилие.

Кръстанова изтъкна, че законодателството има нужда от усъвършенстване и че нератифицирането на Истанбулската конвенция е довело до това да няма достатъчно финансов и човешки ресурс за първична превенция.

Дневник