Административен съд потвърди решението на шуменската ОИК за обявяване на Любомир Христов за кмет на общината.

Производството бе образувано по жалба на Коалиция „БСП за България“, а решението бе качено днес на сайта на Съда.

Припомняме, че първото заседание по делото бе на 18-ти, а следващото на 21-ви ноември.

Съдия Христинка Димитрова е приела, че при произвеждане на избора за кмет на Шумен не са допуснати нарушения в изборния процес, които да доведат до изборен резултат, различен от обявения в оспорваното решение. Твърдението за неправилно отчитане на действителни бюлетини като недействителни и обратно също не е било прието.

Съдът е открил производство по оспорване съдържанието на протоколи на избирателни секции с номера 29, 69, 105 и 114, като е извършил оглед на торбите с бюлетини и други изборни книжа от посочените четири секции, като не са намерени протоколи, жалби, решения на СИК или други данни, сочещи наличието на спор относно действителността на даден глас.

Също така за неоснователен е възприет и довода на оспорващите за недействителност на избора, поради наличие на поправки в протоколите на секционните избирателни комисии. Констатирано било, че при съставяне на протоколите, секционните избирателни комисии са извършвали различни поправки, като от всички 127 протокола, 40 са с отразени поправки.

"Наличието на поправки в секционните протоколи не води до извода, че обективираните в тях данни не съответстват на действителното фактическо положение. Касае е за коригиране на технически грешки, допуснати по време на съставяне на протокола, преди неговото подписване от членовете на СИК и обявяване на резултатите от гласуването", се казва още в решението.

Съдът не е уважил и възражението на БСП за наличие на голям брой непопълнени бюлетини, намерени в избирателните кутии.
Постановеният съдебен акт подлежи на оспорване пред Върховния административен съд.

ШУМ.БГ