Носителят на наградата "Сахаров" за 2018 г. Олег Сенцов получи своята награда в Страсбург, след като бе освободен от затвор в Русия, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Украинският филмов режисьор и активист за правата на човека получи своята награда за 2018 за свободата на мисълта лично, след като бе освободен от затвора на 7 септември 2019 г. при размяна на затворници между Русия и Украйна. Той бе осъден от руските власти заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Крим.

При връчването на наградата председателят на европарламента Давид Сасоли се обърна към Олег Сенцов с думите: "Вие ясно отстоявахте своите принципи и убеждения, заради което платихте висока цена със свободата си. Нито един човек не би трябвало да плаща за това."

Сасоли отбеляза смелостта на борците за свобода, които са готови да протестират срещу нарушаването на човешките права: "Г-н Сенцов беше освободен, но много други хора, включително блогъри и журналисти като Станислав Асеев, са задържани като заложници в Източна Украйна. Призоваваме те да бъдат освободени."

Олег Сенцов заяви пред евродепутатите: "За мен е огромна чест и огромна отговорност да получа тази награда. Приемам я не като лично отличие, а като награда за всички украински политически затворници, които са били в руски затвори, и за всички онези, които са все още там." Той изтъкна демократичните ценности на ЕС и разкритикува "милитаристичните" практики на Русия.

Кой е Олег Сенцов?

Сенцов е филмов режисьор, който бе осъден на 20 години затвор в Русия по обвинения за подготовката на терористични актове. Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" определи съдебното дело срещу него като "несправедлив процес пред военен съд".

Сенцов обяви гладна стачка през май 2018 г., която прекрати на 6 октомври 2018 г. пред заплахата, че ще бъде хранен насила.

Повече информация за носителя на награда "Сахаров" за 2018 г. може да намерите в този видеоклип.

Наградата "Сахаров"

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Тази година носител на наградата е уйгурският интелектуалец Илхам Тохти, осъден на доживотен затвор в Китай.

Дневник