Двама души са загинали, а други над 60 са евакуирани и настанени по други отделения в болницата след пожар в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в София. 15 души са леко обгазени, сред които и двама полицаи.

Сигналът за пожарът е подаден малко преди 4 ч. тази сутрин, като незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби. Те успели да локализират и потушат огъня около 4:25 часа.

При инцидента, възникнал във Второ вътрешно, обаче са загинали двама души. Временно изпълняващият длъжността директор на болницата проф. Николай Габровски уточни пред медиите, че останалите пациенти в близост до инцидента, вече са обгрижени, настанени в други отделения, имат леки обгазявания, но състоянието им е стабилно и се следи постоянно.

От неговите думи се разбра, че пожарът е възникнал, след като поради неизяснена зесага причина е била възпламенена част от системата за подаване на кислород. Какво точно е довело до искрата, възпламенила пожара, тепърва ще се изяснява.

Пазиентът в пряка близост до началото на пожара е бил с еблодробна недостатъчност и е бил на кислородна терапия с постоянно подаване на кислород. В отговор на въпрос проф. Габровски уточни, че не става дума за взрив на кислородна бутилка, а такива в "Пирогов" няма, тъй като системата за подаване на кислород е централна. Той допълни още, че изправността на системата се следи регулярно, а щранговете се подменят често.

Пожарът вече е потушен окончателно, а болницата работи нормално и без особенси затруднения. Единствено в противошокова зала имало възможност да има леки затруднения с ритъма на работа, но проф. Габровски коментира, че това няма да се усети и ще бъдат намерени начини да се компенсират проблемите.

"Пирогов" обяви гореща линия за информация след инцидента за близки на пациенти: 02 91 54 540. Молбата на проф. Габровски е да звънят само роднини ан пациентите от засегнатото Второ вътрешно отделение, за да не се претоварва линията. Близките на загиналите вече са уведомени.

На място пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и на здравеопазването Кирил Ананиев.

 Дневник