Психиатърка от Пловдив е била задържана при операция икономическа полиция, ДАНС и прокуратурата срещу канал за източване на НЗОК чрез изписването на лекарства на фиктивни пациенти.

Лекарката изписвала медикаменти за параноидна шизофрения на напълно здрави хора. В схемата са били включени общо 52 пациенти - някои от тях изобщо не живеят в България, а други страдат от други заболявания, но не и от параноидна шизофрения. По делото са разпитани над 80 души, съобщиха на брифинг разследващите.

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев обясни, че са изписвани три вида скъпоструващи лекарства и каза, че една ампула е на цена между 700 и 900 лева. Медикаментите били получавани от няколко аптеки чрез подставени лица, след което се продавали на черния пазар. Според икономическа полиция, ДАНС и прокуратурата става въпрос за канал за източване на пари от НЗОК.

Чрез лични лекари от Пловдив, Първомай, Кричим, Карлово и други общини психиатърката е поставяла фалшива диагноза "Параноидна шизофрения". Измамата се е извършвала чрез фалшиви документи.

Събрани са веществени доказателства – ампули, печати на НЗОК и заготовки за тях, както и компютърни конфигурации.

"Претърсени са пет адреса в Пловдив, Първомай, село Фотиново, село Кърнаре и други", съобщи директорът на областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев. Иззети са били около 350 протокола и рецептурни книжки на пациенти.

"Според събраните доказателства има данни за повдигането на още едно обвинение на лекарката психиатър от Пловдив – за държане на силиконови заготовки на печата на НЗОК, което също е подсъдимо", каза наблюдаващият прокурор.

Престъпната схема е действала от 1 януари 2017 година до август 2018 година. Психиатърката се е сдобивала с направления от лични лекари. По делото има данни те да са били издавани от 5-6 лекари не само в Пловдив, а и извън общината, като тепърва ще се доказва дали те са знаели за измамата.

Част от иззетата документация представляват и разрешения от Здравната каса, като тепърва ще се проверява дали те са били фалшифицирани и дали има съпричастни лица от РЗОК и НЗОК към схемата. Също така ще се търси и съпричастност на посредниците, които са получавали лекарството от аптеките.

Психиатърката, която има лекарска практика в Пловдив, е вземала направления от личните лекари на пациенти, след което е изготвяла документите с невярно съдържание за това, че пациентът е болен от параноидна шизофрения. Тези документи са били придвижвани към НЗОК, откъдето са били разрешавани да се закупят скъпо струващите лекарства за лечение. Чрез посредници тя е вземала от аптеката ампулите, всяка от които е струвала от 700 до 900 лева и ги е пласирала на черния пазар, след което е прибирала парите.

Засега разследващите не съобщават на лекарката, а само, че има частна практика и не е част от екипа на психодиспансера в Пловдив. Утре прокуратурата ще и повдигне обвинение и тя ще бъде задържана за 72 часа, а след това ще и бъде поискана и постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Ако бъде призната за виновна, законът предвижда наказание от 1 до 8 години затвор и конфискуване на имуществото. Разследването по случая продължава и от държавното обвинение съобщиха, че може да има още арести.

Дневник