Земеделските производители ще кандидатстват електронно по основните схеми и мерки за подпомагане по линия на директните плащания от 2020 г. Това е съобщил директорът на фонд "Земеделие" Васил Грудев по време на семинар на асоциацията на зърнопроизводителите, става ясно от прессъобщение на институцията.

В момента фондът работил в посока дигитализация на процесите, които администрира, е обявил Грудев. От думите му е станало ясно, че се разширява и системата за електронни услуги, създадена от фонд "Земеделие". В момента в разработената индивидуална за всеки кандидат среда могат да се визуализират електронни документи, уведомления и географски данни. В публичната част на Системата са налични регистри и справки, нормативни документи, калкулатори, както и специализирана географска карта, съобщават от институцията.

"Предвиждаме и обучение за работа в системата за електронни услуги за всички заинтересовани страни, с цел запознаване с процесите по очертаване на парцелите и зареждане на данните", е казал директорът на фонда по време на срещата.

От миналата година онлайн се подават документите за кандидатстване по инвестиционните мерки от програмата за развитие на селските райони. Това се случва през системата ИСУН, по която работят и останалите европейски програми.

Кампанията за кандидатстване за директни плащания ще започне през март следващата година. Годишно по различни схеми чрез нея се изплащат около 1.5 млрд. лв субсидии, а кандидатите се движат между 95 и 100 хил.

Дневник