Руският олимпийски комитет (РОК) увери, че ще направи всичко по силите си, за да може руските състезатели да се състезават под собствен флаг по време на летните игри в Токио догодина.

Страната е заплашена да пропусне олимпийския форум заради продължаващите допинг скандали. Преди седмица комисия към Световната антидопингова агенция (WADA) препоръча Русия да бъде наказана да не приема и участва в големи спортни събития в следващите четири години.

"Всички чисти спортисти, тези, които не са въвлечени или заподозрени в употребата на допинг, ще участват в игрите като част от нашия олимпийски отбор. Ще направим всичко по силите си, за да може спортистите ни да се състезават под руския флаг", каза президентът на РОК Станислав Поздняков.

През 2015 г. Русия беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг. Впоследствие страната не получи достъп до игрите в Пьонгчанг през 2018 г., като спортистите й се състезаваха под неутрален флаг.

Преди година WADA възстанови правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА), за което понесе много критики. Тогава страната изпълни условията, едно от най-важните от които беше да предостави данните от московската лаборатория.

WADA отчете това като успех, но по-късно обяви, че получената информация вероятно е манипулирана.

Дневник