За втори път в рамките на по-малко от година и половина социалният министър Бисер Петков подава оставка. Министър-председателят Бойко Борисов днес поиска и прие оставката му, съобщи правителствената информационна служба.

"Решението на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания", се посочва в съобщението.

Втората оставка на Петков е подадена на фона на протести и няколко нерешени проблема в социалната сфера.

Преди два дни единият синдикат - КТ "Подкрепа", свика протест срещу плановете на управляващите за промени в политиката по изплащане на болничните. Повод за недоволството стана предложението от 1 януари първият ден от болничния да не се плаща, т.е. да е за сметка на работещите. Премиерът Борисов вече разпореди проектът да бъде оттеглен и социалното министерство обмисля нови идеи за ограничаване на фалшивите болнични, а социалният министър увери, че при тях хората няма да бъдат ощетени, а ще се търсят решения за по-строги мерки срещу злоупотребяващите.

Недоволство има и от страна на социалните работници в страната, които настояват за увеличение на заплатите им с 40 процентни пункта. Средната заплата в сектора е близо 800 лева, а основната – на социалните работници без професионален опит, е 650 лева. От дни те протестират символично, а на 27 ноември излязоха и в предупредителна стачка, но от изказване на министъра се разбра, че няма как те да получат исканото увеличение.

Периодични протести има и заради оттеглената Стратегия за детето. Противниците ѝ все още излизат по улиците, за да заявят недоволство срещу текстове от документа, приети в закони, които ще влязат в сила от догодина. В тази връзка от "Атака" вече внесоха проект за отмяна на Закона за социалните услуги, а Светият синод се обяви срещу текстове в него. Още при изтеглянето на Стратегията за детето премиерът поръча на Бисер Петков "сутрин като стане, обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма".

Всъщност, за последната година и половина това е вторият път, в който Борисов иска и приема оставка на Бисер Петков.

Той е шестият министър, който напуска от 2017 година насам, когато заработи третият кабинет на Бойко Борисов. Още през 2017 г. поста си напусна министърът на здравеопазването Николай Петров след телевизионно разследване, че като директор на Военномедицинската академия е давал обществени поръчки в конфликт на интереси. През 2018 г. след автобусната катастрофа край Своге с 20 жертви напуснаха трима министри - регионалният Николай Нанков, транспортният Ивайло Московски и министърът на вътрешните работи Валентин Радев. През пролетта на 2019 г. на фона на т.нар. скандал "Апартаментгейт" оставка подаде правосъдният министър Цецка Цачева, а месец по-късно напусна и земеделският министър Румен Порожанов, на фона на проверка на прокуратурата за злоупотреби с евросредства в Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ) от времето, когато той беше негов ръководител.

От правителството през 2018 г. си тръгна и вицепремиерът по демографската политика Валери Симеонов, след като в продължение на месец срещу него протестираха майки на деца с увреждания, които той нарече "кресливи жени, които спекулират с децата си". Покрай протестите на майките под мотото "Системата ги убива" през юни 2018 г. по искане на премиера Бойко Борисов оставка подаде и Бисер Петков. Официалният повод беше невъзможността да овладее създалото се напрежение около исканията на протестиращите. Тогава родителите на деца с увреждания разпънаха военна палатка пред служебния вход на Народното събрание, като целта беше на влизане и излизане от сградата всеки депутат да се сеща за проблемите им. Ден по-късно обаче премиерът върна Петков на поста му след острата реакция на родителите, които обявиха, че са работили конструктивно с министъра по законовите промени за облекчаване на положението на децата им, и след защита от страна на синдикатите.

Дневник