Премиерът на Малта обяви снощи в телевизионно обръщение, че предсрочно ще предаде поста си в началото на 2020 г., след като управляващата Лейбъристка партия избере негов наследник.

Това става под натиска на протести след поредните разкрития и повдигнати обвинения за убийството през октомври 2017 г. на разследващата журналистка Дафте Каруана Галиция.

В неделя след 4-часово заседание на парламентарната група депутатите от партията единодушно подкрепиха Джоузеф Мускат "за всички решения, които то йще вземе". Няколко часа след това той съобщи, че на 12 януари ръководството трябва да започне процедура за избор на нов премиер.

В събота за убийството бе обвинен Йорген Фенек - един от най-известните бизнесмени на страната, а врамките на няколко дни подаде оставка началникът на кабинета на Мускат и министърът на икономиката, който бе върнат в неделя на поста.

Местните медии съобщиха по-рано днес това, което премиерът обави вечерта - че планира да остане на поста до избора на нов ръководител на правителството в средата на януари.

Хиляди малитйци отново изпълниха в неделя центъра на столиата Ла Валета в антиправителствен протест. Шествието бе свикано от организацията Repubblika и предвождано от членове на семейството на Галиция, убита със заложена в колата ѝ бомба.

Дневник