Финландският премиер Анти Рине подаде оставка днес, след като Центристката партия, член на управляващата петпартийна коалиция, заяви, че е загубила доверие в социалдемократическия лидер на фона на стачка на пощенските служители, предаде "Ройтерс".

Правителството на Рине беше критикувано за действията по отношение на двуседмичната стачка на държавната пощенска служба на Финландия, Posti, през ноември. Тя обхвана също националния авиопревозвач и други сектори, преди да приключи миналата седмица.

"Приемам искането ви за оставка, но в същото време искам кабинетът ви да продължи да работи като служебно правителство до сформирането на ново управление", заяви президентът Саули Нийнистьо.

Финландия е ротационен председател на Съвета на ЕС до края на годината, което ѝ отрежда ключова роля в усилията за постигане на сделка за новия седемгодишен бюджет на блока.

"Загубата на доверие" не е официална процедура като вота на недоверие и решението на Центристката партия не беше насочено към Социалдемократическата партия, а конкретно към Рине.

Председателят на Центристката партия Катри Кулмуни в понеделник каза, че нейната партия иска да остане в коалицията, но постави под въпроси ролята на Рине в овладяването на стачката. Малко вероятно е тя да настоява за предсрочни избори.

Центристката партия и коалиционните ѝ партньори изостават в социологическите проучвания и може да отстъпят пред националистката партия "Финландците". Тя беше на второ място на изборите през април, точно след социалдемократите на Рине.

"Центристката партия и социалдемократите искат да продължат сътрудничеството си и една от основните причини е, че и двете партии се представят слабо в социологическите проучвания и искат да избегнат нови избори", коментира политологът от Университета на Тампере Илка Руостетсаари. "Господин Рине подава оставка, така че в парламента трябва да започнат дискусия за сформирането на следващото правителство, но е много вероятно същото коалиционно правителство да продължи", допълни той.

Министърът на транспорта и комуникациите Сана Марин, на 34 години, е смятана за фаворит за приемник на Рине, ако той се оттегли.

"На 34 години тя ще бъде най-младият премиер досега", коментира политологът от Хелзинкския университет Йохана Вуорелма, като допълни: "Центристката партия ще бъде доволна, ако премиерът се оттегли и те могат да продължат със същата управленска програма и коалиция". Според Вуолерма друг възможен кандидат за ръководител на правителството е Анти Линдман, председател на Социалдемократическата партия.

Дневник